Отварят Трапезица и Шишмановата баня за туристи от тази пролет


Неизменната част от историята и географията на Велико Търново, крепостта Трапезица на едноименния хълм ще започне да приема посетители от 1 април. Предлага на туристите три реставрирани църкви от XIII век с автентични стенописи, интерактивен музей, алейна мрежа от близо километър. Възстановени са и над 160 метра от северната крепостна стена.

В частичната реставрация на крепостта са вложени над 2,5 милиона лева, осигурени от азербайджанската фондация „Гейдар Алиев” по време на кабинета на Бойко Борисов. Монтирано е художествено осветление, ремонтирана е и улицата под хълма. За удобство на посетителите, има паркинг в подножието на Трапезица.

Крепостта Трапезица е отворена за посетители всеки ден от 8:00 до 19:00 часа.

Другата нова атракция за гостите на Старата столица е Шишмановата баня, определяна от историците и археолозите като най-автентичния паметник в града, отнасящ се към Средновековието. Във финансирането са вложени 725 000 лева, които Общината привлече от Европейското икономическо пространство. Повече от 30 години паметникът на културата бе в руини. Укрепени са автентичните зидове в западната част на сградата. По модела на запазените останки и археологическите проучвания са надградени останалите стени, възстановени са същинският под, както и пилоните от хипокаустната система до действителната им височина. Монтирана е и пасарелка за разглеждането им. Построена е каменна ограда между паметника на културата и улицата, монтирана е и стабилна покривна конструкция, гарантираща защита на оригинала.

Източник: Област Велико Търново
Прочети повече

Прочети повече

Прочети повече