Покриват зидовете на Шишмановата баня във Велико Търново.


Монтираха защитна конструкция, върху която ще бъде изграден покрив над зидовете на Шишмановата баня във Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Дейността е част от проекта за консервация, реставрация и експониране на недвижимата културна ценност, която се намира в квартал „Асенов”, в непосредствена близост до храмовете „Св. св. Петър и Павел” и „Св. Иван Рилски”.
Срокът за реализация на всички дейности е до 30 април 2017 г., а финансиране в размер на 725 000 лева Община Велико Търново осигури по мерките на Европейското икономическо пространство.
Проектът „Културното наследство на град Велико Търново във фокуса на Европейското културно многообразие“ започна с укрепване на западните зидове на Шишмановата баня. Консервационната намеса се изразява в моделирано надграждане на останалите стени, възстановяване на пилоните от хипокаустната система до действителната им височина, на полуцилиндричното покритие на северното помещение и на същинския под. Като основа се ползват запазените останки и наблюденията по време на археологическите проучвания. Предвидено е монтирането на ограда между паметника на културата и улицата, както и изграждане на стабилна покривна конструкция, гарантираща защита на оригинала. Теренът около Шишмановата баня също ще бъде облагороден.
С оглед постигане на изискването за подобряване на ситуацията на ромите се предвижда да бъдат включени трайно безработни лица с непрекъсната регистрация в Бюрото по труда. Ревитализацията на обекта се предвижда да бъде постигната чрез организиране на Фестивал на ромската култура и провеждане на „открити“ уроци по история.

Реализирането на проекта ще доведе както до реставриране на недвижима културна ценност, така и до нейното последващо социализиране.

Източник: lovechmedia
Прочети повече

Прочети повече

Прочети повече