Презентират Велико Търново в Китай


Възможностите за туризъм във Велико Търново ще бъдат представени в списание на Световната федерация на туристическите градове, което се разпространява в Китай. Презентация ще има и на интернет платформата на международната организация, като нужните информационни материали ще се осигуряват от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов”. Това стана ясно при посещението на делегация от Световната федерация във Велико Търново. Заместник-кметът Снежана Данева-Иванова и председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов се срещнаха със заместник генералния секретар на организацията Ли Баочум, съветника Жао Шин и представителя на  административния отдел Ву Мейкин. По време на срещата бяха обсъдени теми, свързани с маркетинга на туристическите градове и инвестициите в сферата на туризма. Представителите на Световната федерация на туристическите градове споделиха, че Източна Европа и България все още не са достатъчно популярни в азиатската държава като туристически дестинации, но въпреки това Велико Търново е сред разпознаваемите градове. Те съчетаха посещението си в старопрестолния град с участието си в първата среща на кметовете от страните от Централна и Източна Европа и Китай „16+1”.

Велико Търново е част от Световната федерация на туристическите градове от 2013 г. В организацията членуват над 151 града и туристически организации от цял свят. Туристическият потенциал на града и общината е представен от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов” по време на световните срещи, проведени през предходните три години. Щандовете на Велико Търново и презентациите на богатото културно-историческо наследство и възможностите за културен туризъм се радват на голяма популярност.

Реставрират емблематичната Шишманова баня в града

Шишмановота баня – една от емблематичните сгради във Велико Търново, се обновява със средства по европейска програма. Дейността е част от проекта за консервация, реставрация и експониране на недвижимата културна ценност в квартал „Асенов”. Финансирането е в размер на 725 000 лева, а крайният срок за приключване на работата е 30 април 2017 г.

Последните подобрения за бившата къпалня е монтиране на защитна конструкция, върху която ще бъде изграден покрив.

Проектът „Културното наследство на град Велико Търново във фокуса на Европейското културно многообразие“ започна с укрепване на западните зидове на Шишмановата баня. Консервационната намеса там се изразява в моделирано надграждане на останалите стени, възстановяване на пилоните от хипокаустната система до действителната им височина, на полуцилиндричното покритие на северното помещение и на същинския под. Като основа се ползват запазените останки и наблюденията по време на археологическите проучвания. Предвидено е монтирането на ограда между паметника на културата и улицата, както и изграждане на стабилна покривна конструкция, гарантираща защита на оригинала. Теренът около Шишмановата баня също ще бъде облагороден.

Източник: Строителство имоти
Прочети повече

Прочети повече

Прочети повече